0(424) 238 6406
0(530) 053 2352
Çarşı M. Hacı Hayri C. 11/P-7 Elazığ
Giriş Yap | Üye Ol

BAŞKAN DUMANDAĞ TOBB MÜTEREK KONSEY TOPLANTISI’NA KATILARAK SEKTÖREL SORUNLARI DİLE GETİRDİ.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Müşterek Konsey Toplantısı, 28 Aralık 2021 Salı günü TOBB İkiz Kuleler’de yapıldı. TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları, TOBB Ticaret Odaları, TOBB Sanayi Odaları, TOBB Ticaret Borsaları ve TOBB Deniz Ticaret Odaları Müşterek Konsey Toplantısı Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla gerçekleşti. Konsey Toplantısına Elazığ Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Ticaret Borsaları Konsey Üyesi Mehmet Ali Dumandağ da katılım sağladı.



 

Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasında, kurum olarak ekonominin tüm kılcal damarlarına ulaştıklarını, böylece sahadaki durumu en iyi şekilde görüp, sorunları ve sıkıntıları tespit ettiklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, son dönemde Türk lirasında yaşanan olağan dışı değer kaybının büyük ölçüde geri alınmış olmasını olumlu bulduklarını ve piyasalarda istikrarın teminine yönelik her adımı desteklediklerini vurgulayarak, "Yüksek faiz yükünden kurtulmanın yanı sıra mali piyasalarda istikrar ve öngörülebilirlik sağlanmasının, ekonominin büyüme sürecine büyük destek olacağına inanıyoruz. Ayrıca kamuda bekleyen özel sektör alacaklarının ödenmesine yönelik olumlu ve somut adımlar başladığını da memnuniyetle takip ediyoruz." diye konuştu.

 



Ticaret Bakanı Mehmet Muş da Bakanlık olarak, ticari hayata ilişkin tüm süreçlerde iş dünyasıyla istişareye büyük önem verdiklerine işaret ederek, bu istişareler esnasında gelen talepleri hızla değerlendirip sonuçlandırmaya çalıştıklarını söyledi.

 

Muş, Kovid-19 salgınının yarattığı olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüksek büyüme oranları yakalamayı başardığını hatırlatarak, "Gerçekleşen yüksek oranlı büyümenin yüzde 92'si net ihracatımızdan kaynaklanmış ve 2021 yılında ekonomik büyümemizde imalat sanayisi ve ihracatın payının ağırlık kazanmasıyla küresel ihracattaki payımız artmıştır." diye konuştu.

 

Bakan Muş, kendilerinin de Bakanlık olarak ihracatçılara destek olmak amacıyla yeni vizyon ve stratejiler ortaya koyduklarını vurguladı.

 

TOBB Müşterek Konsey Toplantısı’na katılan Başkan Dumandağ söz alarak;

 

“24 Ocak 2021 tarihinde yaşadığımız depremin etkisi sürerken yaşamakta olduğumuz pandemi süreci ile beraber zaten üreticilerimiz, besicilerimiz zor bir dönem geçirmekteydi. Son dönemde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ile beraber bu durum daha da kötüleşti. Tarım ve hayvancılık sektöründe işletme maliyetlerinde yaşanan artışlar nedeni ile oluşan mali sıkıntılarda göz önünde bulundurulduğunda, üreticilerimize devlet destekleri sağlanamaz ise 2022 yılında daha zor günler kapıda olacaktır.

 

TMO Arpa İhtiyacının En Az %50’sini Her Ay Karşılamalı

 

TMO hayvancılık ile uğraşan üreticilere ve yem üreten fabrikalara belirli oranlarda hammadde desteğinde bulunmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde İlimizde faaliyet gösteren besicilere yapılan arpa desteği önemliydi ancak işletme kapasiteleri dikkate alındığında verilen destek yeterli gelmemektedir. TMO arpa fiyatlarında gerekirse kg başına 2,05 TL aldığı ücreti 3,05 TL alsın ama ihtiyacın en az %50’sinden fazlasını her ay karşılasın.

 

Devletimiz Tarım ve Kredi Kooperatiflerinde olduğu gibi esnafında zararını karşılayacak destekleme politikalarını yürütmelidir. KGF kefaletinden hizmet ve sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmeler yararlanmalıdır. Ancak tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren üreticilerimiz doğrudan devlet desteklemelerinden yararlanamamaktadır. Bu sektörlere yönelik de KGF kefaletinin sağlanarak hem kredi desteklemelerinden yararlanmaları hem de bankaların uyguladığı kefil, ipotek vb. teminat politikalarının dezavantaj etkilerinin giderilmesi sağlanacaktır.




Hayvan Yemine Girdilerinde Kdv Oranı % 1’e Düşürülmeli

 

Hayvan yemine girdi teşkil eden hammadde materyallerinden melas da % 8 olarak, mısır kepeği, DDGS ve Premixlerde % 18 olarak alınan KDV’nin %1’e indirilmesi, dövizle alınan bu ürünlerde yüksek kur nedeni ile fiyat artışı yaşanan bu ürünlerde nebze olsun çare olacaktır.

 

Küçükbaş Hayvan Yayla-Mera Sorunları Devam Etmekte

 

Özellikle Şavaklılar diye tabir ettiğimiz küçükbaş hayvancılık ile uğraşan üreticilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olan mera kira fiyatlarının hem yüksek oluşu hem de ilden ile farklılık göstermesi ciddi sorunlara sebep olmaktadır. Bu nedenle Küçükbaş hayvancılığın gelişimi için mera kira fiyatları düşürülerek her ilde standart hale getirilmelidir. Özellikle atıl durumda bulunan Bayburt, Gümüşhane ve Tunceli illerindeki yaylaların bu üreticilere kiralanması bu sorunun çözümünde önemli katkı sağlayacaktır.

 

Stratejik Ürünlerin İhracatı Sınırlandırılmalı

 

Ülke ekonomisi ve büyüme için elbette ihracat önemli. Fakat iç piyasada yaşanan artışların önlenmesi için stratejik önemi olan arpa, buğday gibi hammaddeler ile un, yağ vb. ürünlerin ihracatı sınırlandırılmalıdır. İç piyasada ürün varlığındaki tedirginlik fiyatlarda dalgalanmalara sebep olmakta ve döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ile beraber vatandaşımız oluşan yüksek fiyatlar ile baş edemez olmuştur. Gerek üretimin sürekliliğinin sağlanması, gerekse piyasada var olan talebin karşılanması için stratejik öneme sahip kepeğin ihracatının belirli bir süre ile askıya alınması yaşanan bu zor sürecin daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Dumandağ; “İlimiz başta olmak üzere Bölgemizde yaşanan sorunlar hakkında sorun ve çözüm önerilerini bildirerek iş dünyasının ve camiamızın beklenti ve taleplerini ilgili Bakanlıklar nezdinde iletilebilmek ve çözüm önerilerini doğrudan iletmemizi sağlayan Birlik Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoüğlu’na teşekkürlerimi sunuyor, Müşterek Konsey Toplantımızın sonuçlarının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.